Saturday, December 1, 2018

Χιροσίμα


Από την περσινή επίσκεψή μας στη Χιροσίμα: Genbaku (A-bomb) dome - ο θόλος της ατομικής βόμβας, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.



Το Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών είναι ένα άγαλμα αφιερωμένο στη μνήμη των παιδιών που πέθαναν εξαιτίας του βομβαρδισμού και κατασκευάστηκε το 1958. Είναι το άγαλμα ενός κοριτσιού με απλωμένα χέρια, ενώ πάνω από το κορίτσι πετά ένας γερανός. 
Το γλυπτό βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Σαντάκο Σασάκι, μιας νεαρής κοπέλας που πέθανε από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας λίγα χρόνια μετά την επίθεση. Η Σαντάκο πίστευε ότι αν έφτιαχνε χίλιους γερανούς οριγκάμι θα θεραπευόταν. Μέχρι και σήμερα, άνθρωποι (κυρίως παιδιά) απ' όλο τον κόσμο φτιάχνουν τέτοιους χάρτινους γερανούς και τους στέλνουν στη Χιροσίμα όπου τοποθετούνται κοντά στο άγαλμα. 

Επίσκεψη σχολείου στο μνημείο


Video 1




Η Καμπάνα της Ειρήνης βρίσκεται κοντά στο Μνημείο των Παιδιών και αποτελείται από μια μεγάλη γιαπωνέζικη καμπάνα. Οι επισκέπτες μπορούν να χτυπήσουν την καμπάνα, σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη, και ο δυνατός και μελωδικός της χτύπος ακούγεται συχνά μέσα στο Πάρκο.

Η επιγραφή στα ελληνικά «Γνώθι σαυτόν» δεσπόζει ψηλά, κάτω από το περιστέρι της ειρήνης. 
Παρακάτω σε άλλα σημεία είναι χαραγμένες δύο επιγραφές στα ιαπωνικά και μία στα σανσκριτικά. Η πρώτη επιγραφή στα ιαπωνικά είναι η μετάφραση του «Γνώθι σαυτόν» που συνοδεύεται από το όνομα του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα Τατσούο Μορίτο και η δεύτερη γράφει 悲願 (Χιγκάν -πρόκειται για βουδιστικό όρο που κάπως ελεύθερα το μεταφράζουμε ως «ευχή») που έγραψε ο τότε Δήμαρχος της Χιροσίμα Σίνζο Χαμάϊ. Η επιγραφή στα σανσκριτικά είναι από τη Σούτρα της Αιώνιας Ζωής και φέρει το όνομα του τότε Πρέσβη της Ινδίας στην Ιαπωνία Lalji Mehrotra. Εκτός από τις επιγραφές, είναι χαραγμένο ένα περιστέρι σύμβολο της ειρήνης, ένας παγκόσμιος χάρτης, η ημερομηνία ρίψης της ατομικής βόμβας και το έτος που τοποθετήθηκε η καμπάνα στο πάρκο.

Video 2






No comments:

Post a Comment