Saturday, December 30, 2023

Carp - Γριβάδι

 


Γριβάδι της Κερκίνης τηγανητό, στα Χρυσοχώραφα Σερρών. 

Γνωστό και ως σαζάνι ή κυπρίνος, μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα από Εβραίους εμπόρους και έγινε για τους Ασκενάζι (στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη) το κυρίαρχο ψάρι του γεύματος του Σαββάτου. Επειδή ο κυπρίνος είναι ψάρι του γλυκού νερού, ήταν εύκολο να μεταφέρεται ζωντανός σε νερό και να πουλιέται φρέσκος. Η εβραϊκή κουζίνα έκανε τον κυπρίνο δημοφιλή στην Ευρώπη, με συνταγές οι οποίες ενσωματώθηκαν στην κουζίνα της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.
Οι χρωματιστές παραλλαγές του κυπρίνου που έχουν επιτευχθεί στην Ιαπωνία για διακοσμητικούς λόγους, ονομάζονται κόι (Πάπιες και κυπρίνοι).

No comments:

Post a Comment